Celulita, infectie bacteriana a pielii

Celulita reprezinta o infectie bacteriana a pielii. Infectia se poate extinde apoi catre tesuturile subcutanate (derm si hipoderm). In general apare dupa o leziune cutanata (taietura, arsura, muscatura de insecta) si infectia se poate extinde rapid catre tesuturile subcutantate (uneori in cateva ore!). De obicei, celulita nu este o boala contagioasa.

 

Cauzele aparitiei celulitei

Celulita are o cauza bacteriana, de obicei fiind incriminati Streptococul sau Stafilococul. O a doua cauza este caracteristica persoanelor care au un sistem imun compromis, prelucreaza produse piscicole, carne sau pamant si nu poarta manusi de protectie.

Factori de risc

Persoanele cu un risc crescut de a face celulita, prezinta:
– leziuni cutanate, plagi chirurgicale, infectii ale pielii, arsuri, muscaturi de animale sau insecte
– leziuni cutanate precum: ulcere, eczeme, psoriazis (boala cutanata de natura imuna), infectii fungice (ciuperca atletului). Un studiu medical arata ca inflamatia determinata de frecarea degetelor de la picioare (intertrigo) poate cauza celulita la nivelul piciorului. Tratarea acestei afectiuni, previne astfel celulita
– afectiuni precum: insuficienta venoasa cronica sau alte tulburari circulatorii, edemul (acumularea de lichid in diferite tesuturi si organe), boli imunologice, diabetul zaharat, arteriopatia cronica si obezitatea
– drenaj limfatic sau sanguin ineficient (ca de exemplu post mastectomie pentru cancerul de san sau indepartarea unei vene, de obicei safena, pentru realizarea unui by-pass coronarian)
– liposuctia (procedura prin intermediul careia se elimina excesul de tesut adipos subcutanat)
– folosirea drogurilor injectabile (celulita apare la locul punctionarii tegumentului si poate disemina prin sange si catre alte organe).

Simptomele celulitei

Simptomele celulitei includ:
– sensibilitate locala
– durere
– edem
– hiperemie (inrosirea tegumenetelor).

In cazul in care infectia se extinde pot aparea febra si frisonul, alaturi de adenopatii (inflamatia ganglionilor limfatici). In cazuri rare, febra ridicata poate determina confuzie mentala sau somnolenta.

Celulita se intalneste mai frecvent la nivelul tegumentelor membrelor inferioare, superioare si a fetei. Cu toate ca infectia nu este de obicei severa la adult, in unele cazuri poate disemina rapid, cauzand simptome mult mai intense.

Celulita la copil

Localizarea cea mai frecventa a celulitei la copil este la nivelul fetei, membrelor inferioare, superioare si zona adiacenta anusului. Edemul si roseata sunt intinse si prost delimitate.

Celulita este mai grava in randul nou nascutilor si a sugarilor pentru ca sistemul imunitar incomplet dezvoltat la aceasta varsta nu poate apara organismul in fata unor astfel de infectii. Odata cu progresia bolii, celulita provoaca durere intensa, edem, disconfort, tulburari vizuale (in caz ca celulita are o localizare perioculara), meningita (prin diseminarea sanguina si limfatica a infectiei) si rar, chiar deces.

Celulita la adult
Celulita la adult este de cele mai multe ori localizata la nivelul unei plagi chirurgicale sau traumatice, precum o taietura, arsura sau muscatura de animal. Apare in mod frecvent la nivelul membrelor inferioare, insa poate avea si alte localizari, ca si fata sau urechea.

Durerea si sensibilitatea locala accentuata sunt primele semne ale celulitei. In cazuri rare, severe, cand este prezent sepsisul (raspunsul inflamator sistemic datorat prezentei bacteriei in sange), primul semn al celulitei este hipotensiunea arteriala.
Este caracteristica recurenta (reaparitia) celulitei, mai ales in randul persoanelor cu afectiuni ale sistemului imun sau boli ale pielii (infectii fungice sau complicatii ale diabetului zaharat). Recurenta celulitei este mai frecventa in randul persoanelor cu probleme ale circulatiei sanguine sau limfatice. Reaparitia afectiunii la nivelul membrelor inferioare produce elefantiazis (edem masiv cu ingrosarea pielii).

Celulita membrelor inferioare este deseori complicata de tromboflebita. In aceasta situatie, se formeaza emboli sanguini (cheaguri) care cauzeaza edem si tulburari circulatorii, acest tip de celulita fiind mai greu de tratat. Complicatia de temut a acestui tip de celulita este embolizarea venoasa (deplasarea cheagului prin sistemul venos catre alte tesuturi si organe, cu infarctizarea acestora).

Simptome similare celulitei (durere, edem si roseata a tegumentelor) se regasesc si in alte afectiuni precum dermatita de contact (leziuni cutanate aparute ca rezultat al unei reactii alergice declansate de contactul cu diferite substante) sau herpes zoster (afectiune cutanata caracterizata prin eruptie de tip pustula, recidivanta, dureroasa, avand ca etiologie virusul varicelo-zosterian).

Tratamentul celulitei

Tratamentul antibiotic al celulitei se poate administra intravenos, oral sau prin aplicarea unguentelor speciale care au in compozitie antibiotic. Tipul tratamentului utilizat se decide in functie de severitatea infectiei precum si de localizarea acesteia.

– antibioticele cu administrare orala includ preparate care contin penicilina sau alte antibiotice inrudite cu aceasta precum doxiciclina (antibiotice Beta lactamine). Persoanele alergice la penicilina vor primi tratament antibiotic cu o cefalosporina, sau eritromicina, vancomicina.

 

preparatele care contin mupirocin, sunt eficiente in tratamentul celulitei cu localizare perianala (frecventa la copil).
tratamentul antibiotic cu administrare intravenoasa include nafcilina, levofloxacina sau cefalosporinele.

Recurenta celulitei este frecventa in randul persoanelor care au anumite afectiuni care afecteaza pielea precum edemul (acumulare de fluid la nivelul tesuturilor subcutanate), infectiile fungice, diabetul zaharat sau arterita periferica.

Tratamentul celulitei acasa
Administrarea de antibiotice si igiena corespunzatoare a pielii sunt cheia tratamentului celulitei. Urmatoarele recomandari sunt utile in tratamentul celulitei:
administrarea corecta a tratamentului antibiotic;
ingrijirea corespunzatoare a pielii. Igiena corespunzatoare, precum si evitarea leziunilor cutanate sunt importante in tratamentul si profilaxia celulitei
ridicarea membrului afectat pentru a reduce edemul. Aplicarea unei comprese saline este utila in diminuarea durerii
aplicarea unei comprese caldute in zona afectata
este recomandata utilizarea medicatiei antialgice (calmantelor) in cazurile mai severe
folosirea ciorapilor elastici pentru a reduce edemul
profilaxia infectiilor micotice (in special la nivelul picioarelor). Ciuperca piciorului este deseori recidivanta si necesita tratament antimicotic corespunzator
ingrijirea atenta a picioarelor, in special in cazul persoanelor cu diabet zaharat, care au un risc crescut pentru aparitia infectiilor la acest nivel
evitarea posibilelor focare de infectie (pamant, carne nepreparata), mai ales in cazul prezentei unor leziuni cutanate
dupa terminarea tratamentului este necesar un consult medical, pentru a confirma vindecarea bolii.