Pe langa cosuri, bubite, iritatii sau micile pete rosiatice care ne apar uneori pe fata din diverse motive, punctele negre constituie si ele nemultumiri pe care le avem adesea cand vine vorba despre aspectul tenului. Aparent nu foarte vizibile, punctele negre devin deranjante atunci cand aduna in ele praf sau impuritati ce sporesc riscul infectiei sau cand strang inestetic fondul de ten devenind parca si mai vizibile.
Cum apar punctele negre?
Din cauza secretiei abundente de sebum porii se dilateaza treptat ajungand la aspectul cunoscut al punctelor negre. Acestea sunt de fapt terminatii ale glandelor sebacee care, in contact cu mediul exterior se oxideaza capatand acea culoare inchisa. Din acest motiv, punctele negre apar in special in zona T a fetei (barbie, nas, frunte) unde, aproape indiferent de tipul de ten, sebumul este secretat mult mai intens in comparatie cu alte portiuni.
Cum le tratam?
Primul pas in “lupta” impotriva punctelor negre este expunerea fetei la o baie cu aburi in care se adauga si cateva flori de musetel pentru a facilita dilatarea porilor. Apoi, cu atentie putem trece la stoarcerea punctelor insa acest proces necesita o foarte mare atentie pentru ca “excesul de zel” poate provoca leziuni la nivelul epidermei. O alternativa preferabila ar fi frecarea zonei respective cu faina de malai timp de 2-3 minute, repetand procesul in fiecare saptamana. In cazul in care tenul nu este uscat se mai poate apela si la un masaj bland cu suc de lamaie inainte de culcare, solutia cu pricina fiind lasata sa actioneze toata noaptea pana dimineata cand fata se clateste din abundenta cu apa rece.
De asemenea, se poate prepara acasa si o masca din zeama de lamaie (de la 2-3 lamai), 3 albusuri batute spuma si putin alcool.
Cantitatea de alcool trebuie insa aleasa cu grija pentru ca, atunci cand se depaseste masura, acesta usuca tenul foarte tare. Gelurile abrazive, mastile pe baza de argila alba sau lotiunile tonice sunt totodata extrem de benefice in combaterea acestei probleme.
De ceva vreme sa gasesc in farmacii sau in magazinele cu produse cosmetice si niste plasturi destul de eficienti care au rolul indepartarii punctelor negre in momentul dezlipirii lor. Daca tratamentele “home-made” pot parea dificile sau ineficiente atunci experienta si sfaturile unui specialist sunt intotdeauna binevenite.
Oricum, indiferent daca suntem deranjate sau nu de aparitia constanta a punctelor negre acestea nu trebuie neglijate cu desavarsire pentru ca dopurile pot bloca la un moment dat eliminarea sebumului provocand eruptii cutanate serioase.