Celulita

Ce este celulita?Definitie: celulita este o alterare a tesutului conjunctiv ca urmare a acumularii grasimii in adipocite si are ca urmare imbatranirea tesutului prin actiunea glucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari la nivelul circulatiei limfatice si sanguine, care favorizeaza retentia de apa si toxine.

Stadiile celulitei :

Celulita STADIUL 1 :
Aspect exterior : depunere usor deformata a liniei corporale, pliul cutanat se deplaseaza cu usurinta, aspectul ” coaja de portocala ” este insesizabil cu ochiul liber, ci numai cand formam pliul cutanat.
Corespunde formei de celulita FLASCA.

Celulita STADIUL 2 :
Aspect exterior : depuneri pe coapsa supero-externa in special fese, zona abdominala. Pliul cutanat nu este mobil, se simte un turgor plin, zona este usor dureroasa la palpare, denivelari vizibile ale tegumentului. Corespunde formei de celulita COMPACTA.

Celulita STADIUL 3-4 :
Aspect exterior : depuneri inestetice, piele are un aspect de ” valuri “. Depozitele de celulita sunt evidente cu aspect de noduli, palpare dureroasa a pliului cutanat. Apar modificari in circulatia limfatica si microcircualtie, oxigenare defectuoasa, retentie de deseuri toxice, vergeturi,venectazii etc. Aceasta descriere corespunde formei de celulita FIBROASA-EDEMATOASA.
Care sunt factorii ce favorizeaza aparitia celulitei ?

1. Alimentatia deficitara cu excese de: grasimi animale, dulciuri, paste, sucuri, conserve si aditivi alimentari;
2. Lipsa exercitiilor fizice regulate ;
3. Dereglarile hormonale( pubertate, pilule contraceptive,sarcina, menopauza) ;
4. Stresul ( provoaca o hipersecretie hormonala)
5. Consumul de cafea, alcool si tutun.

De ce trebuie sa urmam un tratament in centrele de estetica ?

Grasimea si celulita se formeaza in tesutul adipos localizat in hipoderm. Grasimea afecteaza doar adipocitele, in timp ce celulita afecteaza toate componentele tesutului adipos ( vascularizatie, nervii, fibrele de colagen si elastina, celulele si substanta profunda). Aceasta explica de ce grasimea se reduce in timpul dietei, in timp ce celulita persista indiferent de dieta si nu dispare spontan.

Cum scapam de celulita ?

Esteticienii profesionisti isi pot aduce contributia in obtinerea unor rezultate bune in tratamentul anticelulitic. Pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare este esentiala cooperarea clientilor. Astfel obiectivele tratamentelor pot fi indeplinite :
” Stimularea catabolismului
” Favorizarea microcirculatiei
” Stimularea eliminarilor
” Restructurarea tesutului conjunctiv afectat

In prima faza se incepe o corectie alimentara. Consuma cel putin 2 l de apa pe zi ( fara a lua in calcul : ceaiul,cafeaua,supa etc.). Consuma mai multe fructe si legume in stare naturala. Evita sa mai maninci carne grasa, carnea de pui maninc-o fara pielita si grasime. Evita combinatiile de carne cu paine, carofi sau paste, prefera in locul lor o salata mare de cruditati. Consuma fructele cu cel putin 45 de minute inainte de masa si la cel putin 3-4 ore dupa masa. Redu consumul de cafea (incearca cea fara cofeina), alcool, tutun si mai ales sucurile (acidulate sau nu). Scade consumul de glucide rafinate mai ales zaharul, inlocuieste-l cu zaharina.

In faza a doua se incepe tratamentul anticelulitic in cabinetele de estetica corporala( rezultate mult mai rapide) :

1. Electrostimulare cu progame de : slabit, anticelulita, drenaj limfatic si tonifiere;
2. Tratamente corporale cu FANGO, PARAFANGO sau PARARGIL ;
3. Masaj : anticelulitic, drenaj limfatic si reflexogen ;
4. Termoterapie ;
5. Folosirea unei creme anticelulitice profesionale acasa recomandate de esteticiana.