Celulita

Patru din cinci femei au celulită. Este aÅŸa-numita “coajă de portocală”, care apare din cauza acumulării de apă ÅŸi celule moarte în Å£esuturile grase din anumite părÅ£i ale corpului, în special coapse ÅŸi fese. Aceasta nu reprezintă un risc pentru sănătate decât daca persoana este obeză, dar este cât se poate de inestetică ÅŸi, de aceea, crează complexe de inferioritate.

Celulita apare de obicei când nivelul hormonilor de reproducere se modifică (la pubertate, în timpul sarcinii, în preajma menopauzei şi în cazul femeilor care iau pilule contraceptive) şi se scapă greu de ea.

Cum se formează celulita

Grăsimea celulitică este separată de benzi rigide de ţesut conjunctiv, care fac legătura între piele şi ţesuturile de profunzime. Pe măsura ce luăm în greutate, celulele adipoase cresc în dimensiuni, însă benzile de ţesut conjunctiv rămân de aceeaşi lungime. Grăsimea se acumulează sub piele, iar benzile trag de piele în jos. Astfel apar acele mici adâncituri caracteristice pentru celulită.

Proasta circulaţie a limfei poate şi ea contribui la formarea celulitei. Limfa transportă excesul de lichide, reziduurile şi toxinele dinspre ţesuturi spre sânge. Proasta circulaţie a limfei, datorată excesului de grăsime, lipsei de exerciţiu fizic sau retenţiei de lichid, poate duce la acumularea acestor reziduuri la nivelul ţesuturilor. Aşa se explică faptul că unele femei, deşi nu sunt supraponderale, au totuşi celulită.

Prevenirea celulitei
Încearcă să-ţi păstrezi greutatea optimă.
Fă exerciţii fizice pentru a-ţi îmbunătăţi tonusul muscular, precum şi circulaţia limfatică şi vasculară.
Nu sta în picioare sau aşezat mult timp.
Consumă multe legume şi fructe.
Bea multă apă (cel puţin 8 pahare pe zi).