Cui i-e frica de vergeturi?

In mod special vara, vergeturile, acele dungi sidefii sau roz-violacee de pe suprafata pielii, creeaza femeilor probleme de ordin estetic, dar si psihologic. De cele mai multe ori vergeturile apar dupa nasteri. Specialistii au identificat drept factori declansatori si stresul, obezitatea, unele probleme renale, o alimentatie irationala, lipsita de vitamine si minerale.

Pentru a preveni aparitia vergeturilor se recomanda evitarea terapiilor de slabire sau de ingrasare brusca si a eforturilor fizice prelungite. De asemenea, e nevoie de multa grija pentru a evita o alimentatie saraca in legume si fructe proaspete, lipsita de vitamine si minerale.

Care ar fi remediile? Tratamentele cu laser sau cele cu ultrasunete, care ajuta la refacerea fibrelor conjunctive ale pielii dau rezultate satisfacatoare. Soarele, datorita razelor ultraviolete, poate grabi cicatrizarea vergeturilor si uniformizarea culorii pielii. Benefice par a fi si unele solutii oferite de fitoterapie. Astfel, plante precum napraznicul, trei-frati-patati sau papadia reprezinta un posibil remediu pentru vergeturi.

ECATERINA BATRANEANU