ACNEEA o fatalitate?

Cea mai frecventa si neplacuta problema dermatologica a adolescentei este acneea. Fiecare a cincea persoana de pe aceasta planeta sufera de aceasta jenanta afectiune. Cine nu a pierdut timp privind cu disperare in oglinda si cautand remedii impotriva cosurilor?

 

CE ESTE ACNEEA?

In primul rand nu este o boala infectioasa. Ea se datoreaza interactiunii dintre bacteriile saprofite normale si o piele anormal de grasa. Practic, prin secretia crescuta de sebum se blocheaza canalul de excretie pilosebaceu si apar punctele negre. Prin colonizarea foliculului de par de catre bacteria numita Propionibacterium Acnes se produce inflamatia si apar cosuri purulente si noduli rosii. Leziunile se localizeaza pe fata, pe tegumentele trunchiului, mai ales pe spate, dar si la nivelul pielii capului. Boala apare atat la fete, cat si la baieti, atingand apogeul cam la varsta de 17 ani. Intensitatea leziunilor descreste spre 21 de ani, iar la 25 de ani ele dispar de la sine. La femeia de peste 40 de ani acneea se intalneste doar in 5% din cazuri, iar la barbat doar in 1%. Dupa unii autori, acneea este ereditara, dar aceasta nu s-a dovedit inca. Ce s-a demonstrat insa in mod sigur este ca stress-ul produce acnee, dupa cum pot marturisi studentii sau elevii in examene. Fara indoiala, si boala genereaza depresii, anxietate si handicap social si profesional, ceea ce inchide cercul vicios. Fetele au observat desigur accentuarea eruptiei in perioada ciclului, iar legenda cu rezolvarea problemei prin contact sexual sau agravarea ei datorita abstinentei ramane doar o legenda.

In afara acneei vulgare de care am pomenit, mai exista si alte forme clinice, cum sunt acneea sugarului si a copilului mic, acneea dupa nastere, acneea dupa unele medicamente, cum ar fi cortizonicele, acneea dupa substante chimice industriale, cum ar fi clorul, acneea dupa uleiuri, pomezi si cosmetice, acneea estivala sau dupa radiatii ionizante.

TRATAMENTUL ACNEEI

Daca diagnosticarea acneei nu este o problema, din nefericire tratamentul este mult mai complicat. Ce trebuie sa stie pacientul despre acnee? Vestea buna este ca se trateaza cu succes, vestea proasta este ca vindecarea se obtine lent, dupa 6-8 luni de tratament continuu. Tratamentul neantrerupt este esential! Chiar dupa rezolvarea problemei trebuie continuate cu consecventa masurile terapeutice pentru evitarea recidivei. Datorita cronicitatii ei, acneea este o boala scumpa.

Tratamentul se face prin aplicarea topicelor recomandate de catre medic pe intreaga suprafata a pielii afectate si nu doar pe leziuni, prevenind astfel aparitia de noi cosuri. Daca insa in urma tratamentului apar efecte secundare ca roseata, iritatii sau mancarimi, acesta trebuie intrerupt imediat si reconsiderat de catre medic. Tratamentul local si cel general tin cont de tipul leziunilor: predominant inflamatorii (cosuri), predominant neinflamatorii (puncte negre) sau mixte, dar si de gravitatea acestora: acneea usoara necesita doar tratament local, pe cand cea moderata si cea severa impun pe langa supravegherea medicala regulata si un tratament general (vezi schema).

Marea majoritate a pacientilor raspund bine la tratamente simple cu antibiotice pe cale generala (Tetraciclina, Doxiciclina etc.) sau aplicate local sub forma de gel (Eritrogel, Metronidazol gel) sau spuma (Sebium K2).In cazul in care rezultatele nu sunt multumitoare, se va face tratament oral cu Izotretinoin cunoscut sub numele comercial de Roaccutane. Acest medicament este un derivat de vitamina A si are efecte spectaculoase in cazurile grave de acnee care asociaza la cosuri si noduli si cicatrici sau in cele care nu raspund la tratamente clasice. Este foarte eficient dar si foarte scump. Deoarece are efecte secundare nedorite, el poate fi luat doar la indicatia dermatologului care stabileste durata curei, de obicei 4-6 luni si doza necesara. In acneea adolescentei sau femeii se recomanda tratament hormonal cu tableta anticonceptionala Diane 35 care reduce secretia de sebum.

Tratamentul modern include si reducerea stressului ocupational sau cauzat de boala prin antidepresive si sedative. Pacientul trebuie incurajat iar entuziasmul doctorului la ameliorarea evidenta ii va sporii increderea in tratamentul urmat.

In cazurile severe vindecarea se face prin cicatrici dizgratioase, marturii ale leziunilor si ale traumatismelor la care a fost supusa pielea de catre degetele pacientului. Corectarea acestor cicatrici se poate face la specialistul dermatolog sau la medicul estetician care poate opta pentru una din cele patru metode posibile. Cicatricile mici si izolate se pot umple cu implant de colagen (Zyderm, Zyplast), dar preparatul de altfel foarte scump, se poate injecta doar dupa o testare prealabila pentru evitarea alergiilor; efectul lui dureaza maxim doi ani.Pentru cicatrici intinse se poate face peeling chimic profund cu alfa acizi extrasi din fructe, dermabraziune cu un aparat special sau Skin resurfacing cu laserul Co2 de 30 watts. Aceste operatii se fac in anestezie locala cu crema Emla, in cabinete specializate de catre un personal competent si antrenat. Postoperator pielea trebuie protejata de soare ca sa nu ramana patata si ingrijita cu produse cosmetico-farmaceutice de foarte buna calitate.De aceea eu nu recomand aceste operatii in sezonul estival.

 

Leziuni neinflamatorii
Leziuni inflamatorii
Leziuni mixte

Acid transretinoic

Izotretinoin

Acid azelaic
Tetraciclina

Doxiciclina

Minociclin

Eritromicina

Benzoil peroxid
Se asociaza cele doua tipuri precedente de tratament.

 

SFATURI UTILE PENTRU PACIENTII CU ACNEE

Se recomanda folosirea unui sapun pentru copil, bland si neiritant, de exemplu Dove , in locul sapunului antibacterian care usuca pielea. Sapunurile speciale care contin benzoil peroxid, sulfat de zinc sau vitamina B6 vor fi folosite doar la recomandarea medicului dermatolog.

Puteti folosi liber produsele cosmetice, de foarte buna calitate si nu grase, dar va sugeram sa amanati utilizarea acestora cu 20 de minute dupa aplicarea topicelor medicamentoase. Pentru curatirea fondului de ten se va folosi lapte sau gel demachiant, care apoi trebuie spalat. Specialistii in cosmetica si medicii dermatologi recomanda solutii astringente care contin acid salicilic, rezorcina ori unguente cu sulf, care pot insa produce descuamarea pielii, peeling superficial sau uscaciunea tegumentelor si chiar iritatii. Eu prefer tratamentul cu Benzoil peroxid care se vinde sub numele comercial de Clearasil si samponul cheratolitic si antimicotic Nizoral. Exista in lume o multime de alte produse cosmetice, intens mediatizate, care contin diverse ingrediente ale caror eficacitate si mecanism de actiune nu au fost stabilite cu precizie.

Desi multi medici prescriu diete speciale, ca evitarea ciocolatei, efortul se pare ca nu foloseste la nimic. Nici macar igiena personala, sau lipsa acesteia, nu pare sa influenteze boala. Ati observat desigur acnee atat la adolescentii foarte ingrijiti cat si la cei din medii mai precare cu igiena deficitara.

Soarele bland ajuta pielea seboreica, dar expunerile prelungite si irationale pot agrava acneea. La plaja e bine sa folositi palaria, tricoul si crema-ecran pentru fotoprotectie. In timpul verii vor fi evitate medicamentele fototoxice ca tetraciclina si inlocuite cu altele.

Daca folositi contraceptive in timpul tratamentului cu antibiotice, trebuie sa va asteptati ca efectul anticonceptionalelor sa fie mult diminuat. Daca sunteti gravida, trebuie sa preveniti medicul curant pentru a se evita utilizarea unor medicamente toxice ca izotretinoinul.

In concluzie, acneea cere o atentie speciala, iar secretul vindecarii consta in tratamentul bland si constant, intr-o colaborare deplina cu medicul dermatolog.