Ce este cuperoza – acneea rozacee?

Acneea rozacee este afectiune caracterizata prin aparitia de roseata, vinisoare (teleangiectazii) si cosuri. Este apanajul persoanelor peste 30 ani (30-50 ani). Localizarile cele mai frecvente ale rozaceei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma de roseata, initial legata de emotii, schimbari de temperatura,
menstruatie, alcool, care este fugace si poate dispare in timp la incetarea factorului agresor.

 

In faza a doua a bolii roseata se combina cu teleangiectaziile ce apar sub forma de vinisoare rosii ce dispar la presiune pe obraz, nas, barbie; este forma numita cuperoza.
Dupa o perioada de timp se adauga cosurile, elementele papuloase, ce se pot suprainfecta, transformandu-se in pustule (leziuni cu puroi). In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, teleangiectaziile dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile se hipertrofiaza, devin mai mari. Evolutia e cronica, prelungita cu pusee de acutizare si false remisiuni – in final, aspectul facial este inestetic.
Cauzele cuperozei:
-Factorul vascular: instabilitatea motricitatii vaselor cu dilatarea crescuta la diferiti factori;
-Factorul endocrin: a fost factor incriminant (aparitia la menopauza);
-Factorul digestiv: prin asocierea cu gastrite, altemanta diaree – constipatie, colon iritabil;
-Factorul infectios: a fost incriminat prin prezenta in leziunile cutanate parazitului Demodex foliculorum, avitaminoze (vitaminele B2, B12).

Tratament cuperoza
Tratamentul acneei rozacee presupune evitarea factorilor favorizanti, respectiv expunerea la soare, fumatul, consumul de alcool, alimente fierbinti, condimentate, contactul cu apa foarte rece sau fierbinte, temperaturi crescute ale mediului ambiant, precum si o igiena corespunzatoare a tegumentului. Tratamentul cu lumina intens pulsata reprezinta cea mai noua si eficienta metoda de indepartare a vinisoarelor de la nivelul straturilor superficiale ale pielii, atat de la nivelul fetei cat si de la nivelul corpului. Dupa o succesiune de 5-10 sedinte (numar variabil, functie de dimensiunea vaselor, a tipului de ten), alternate cu tratament cu unguente anticuperozice la domiciliu (care va vor fi recomandate) se asigura tonificarea peretelui vascular, o diminuare pana la disparitie a venectaziilor nedorite, un aspect uniform, luminos al tenului.