Celulita

Afectiune tipic feminina, celulita corespunde unei acumulari inestetice de grasimi, localizate cel mai adesea la nivelul coapselor, feselor si abdomenului. Celulita este legata de fluctuatiile hormonale la pubertate, in timpul sarcinii sau a menopauzei, dar si de luarea de anticonceptionale. O proasta igiena a vietii, sedentaritatea dar si tulburarile hormonale influenteaza aparitia celulitei. Tratamentul celulitei este cu atat mai eficient, cu cat este initiat mai devreme

Celulita se manifesta prin modificarea aspectului pielii, datorate unei depuneri de grasime subcutanata. Corpul nostru contine mai mult de 35 miliarde de adipocite (celule grase) care isi pot mari volumul de 400 ori. Adipocitele isi maresc dimensiunea atunci cand aporturile calorice depasesc cheltuielile de energie. Astfel, adipocitele comprima vasele sangvine si limfatice, antrenand o eliminare deficitara a toxinelor si lichidelor. Dezvoltarea celulelor grase subcutanate dau un aspect specific pielii – de “coaja de portocala”.

Celulita este un fenomen natural, cel mai adesea de origine hormonala, care afecteaza 80% din femei, indiferent de varsta si greutate. Din fericire, celulita nu are niciun impact asupra sanatatii, singurul sau inconvenient fiind de natura estetica.

 

Cum apare celulita?

Grasimile sunt in mod normal stocate sub piele in adipocite. Atunci cand intre stocarea si utilizarea grasimilor de catre organism exista un echilibru, adipocitele isi pastreaza dimensiunile normale. In schimb, daca stocarea depaseste utilizarea grasimilor, adipocitele se maresc si comprima vasele sangvine si limfatice. Astfel, apa si toxinele sunt eliminate cu dificultate.

Retentia de apa asociata cu degenerarea fibrelor de colagen dau un aspect capitonat pielii, cunoscut sub numele de “coaja de portocala”. Acest fenomen se manifesta cu precadere in anumite regiuni ale corpului: coapse si fese.
Cauzele aparitiei celulitei

Celulita nu este intotdeauna asociata cu un exces ponderal. De fapt, marea majoritate a femeilor (90%) au o forma de celulita, fara a fi neaparat supraponderale. Cu toate acestea, unele femei au dificultati mai mari de a elimina grasimile decat altele – dezechilibrul intre utilizarea si stocarea de grasimi se gaseste la originea acestei probleme inestetice.

Prezenta celulitei este legata de numeroase cauze, dintre care cea mai frecventa este de natura hormonala – dereglarea producerii de hormoni estrogeni (feminini). Functionarea deficitara a ficatului, digestia lenta si/sau dificila pot antrena o asimilare deficitara si o acumulare a toxinelor in tesutul conjunctiv, contribuind la aparitia celulitei. Insuficienta circulatiei venoase poate favoriza aparitia edemelor si a zonelor de retentie a apei, agravand celulita. Stresul joaca de asemenea un rol in aparitia celulitei, deoarece sistemul nervos poate influenta in mod direct formarea edemelor si deci a celulitei, prin dilatarea sau constrictia vaselor sangvine. In plus, sistemul nervos controleaza comportamentul alimentar, care la randul sau, influenteaza aparitia celulitei.
Perioadele cu risc crescut de aparitie a celulitei

In stransa legatura cu fluctuatiile hormonale, celulita apare in anumite perioade ale vietii -pubertate, sarcina, menopauza, ciclurile menstruale si primele luni de administrare a contraceptivelor orale.

Riscul aparitiei celulitei este legat de unele momente-cheie din viata femeii:

Pubertate – odata cu inceperea secretiei hormonale a ovarelor, sunt posibile unele tulburari, responsabile de aparitia celulitei la nivelul unor regiuni ale corpului – solduri, abdomen si coapse.
Contraceptivele orale, care contin estrogen si progesteron, pot favoriza retentia de apa si aparitia celulitei la unele femei. Din fericire, exista o mare varietate de produse in farmacii, astfel incat medicii pot propune contraceptivele orale cel mai bine adaptate.
In timpul sarcinii, dezechilibrul hormonal sau luarea excesiva in greutate sunt factorii care favorizeaza celulita.
La menopauza, tulburarile hormonale sunt constante deoarece secretia hormonala a ovarelor este intrerupta. Aceste tulburari sunt marcate in general printr-un exces de estrogeni, care favorizeaza aparitia celulitei.

Datorita luarii in greutate, hormonii sunt secretati in exces, contribuind la aparitia celulitei. O alimentatie dezechilibrata, lipsa de exercitiu si predispozitia ereditara pot agrava riscul de formare a celulitei si accelera evolutia sa, pana in stadiile in care aceasta nu mai poate fi tratata. Odata cu inaintarea in varsta, tesutul cutanat si subcutanat isi poate pierde elasticitatea, agravand celulita.