Celulita

Frecvent intalnita la femei, Celulita reprezinta imbolnavirea celulelor subcutanate. In hipoderm, stratul cel mai profund al pielii, se acumuleaza grasime (trigliceride) si glicogen. Grasimea este mai mult sau mai putin bogata in apa, in toxine si este dispusa in ciorchini in spatii alveolare delimitate de fibre elastice laxe.

 

Celulita apare ca o afectiune independenta sau ca o complicate a altor boli. Poate avea cauze de ordin digestiv, endocrin, tulburari ale sistemului nervos chiar si imbracaminte prea stramta care impiedica circulatia sangelui.

Pe cale digestiva se asigura supraincarcarea cu grasime, glicogen, sare, apa si toxine a celulelor adipoase din hipoderm. Endocrin, ovarele si glandele suprarenale joaca un rol important in retinerea apei si a sarii in organism. La femei, secretia in exces de catre ovare a foliculinei favorizeaza instalarea celulitei. Pe cale nervoasa un soc emotiv sau afectiv deosebit inlesneste de asemenea instalarea celulitei.

Celulita este si apare sub doua forme : superficiala si profunda. Celulita difuza este intalnita sub pielea umerilor si a partii superioare a membrelor anterioare. Uneori este dureroasa la presiune.

Celulita profunda se afla localizata pe ceafa, pe fata externa si interna a coapselor, pe solduri, abdomen, glezne, genunchi, brate, torace, regiunea lombara si pe lungimea coloanei vertebrale.

Semnele celulitei sunt cresterea volumului, a consistentei, a sensibilitatii si diminuarea mobilitatii pielii. Prinzand pielea intre degetul mare si degetul aratator se constata scaderea mobilitatii de rulare; ea a devenit matasoasa si lucioasa.

Pe abdomen si pe coapse se constata prezenta de vergeturi. Pe membrele inferioare apar varicozitati fine, uneori plagi albastrui si in cele din urma varice. Celulita poate cauza stari de oboseala, dureri de cap, dureri in general, uneori fara perioade de calmare.

Celulita produce deformari inestetice. Depunerile anormale de grasime pe ceafa, abdomen, in regiunile laterale si dorsale ale bazinului, ale coapselor, gambelor, deasupra labei piciorului uratesc aspectul general al organismului si influenteaza in rau sanatatea.

Tratarea celulitei se face urmand tratamente naturiste pe baza de plante, concomitent cu masaje manuale pe locurile afectate, bai cu parafina, dusuri etc.