CELULITA

Termenul „Celulita” a aparut prima data publicului larg in 1973 in revista pentru femei „VOGUE” ca subiect de ce multe femei dupa varsta de 18 ani sufera de celulita.Aparitia celulitei poate fi conditionata de mai multe cauze, ca consumul de anticonceptionale orale, consumul excesiv de bere, sedentarismul si ca paradox dietele neechilibrate care sunt azi la mare cautare.

 

Celulita este conditionata de microcircultia sanguina slab reprezentata in tesutul muscular, care duce la un edem important in jurul celulelor adipoase ce incetineste functionarea lor normala.
Aceste celule neputand elimina toxinele rezultate, se maresc in volum si se sparg, ca rezultat un volum important de toxine ajung in lichidul intercelular. De asemenea in lichidul intercelular se elimina o mare cantitate de fibrina, ce uneste celulele in microtuberculi care la randul lor se grupeza si formeaza conglomerate mai mari. Ca rezultat pielea se intinde si formeza aspectul de „coaja de portocala”, ce este specifica pentru aceata afectiune. 

– 90% din femeile din tarile dezvoltate fac celulita.
Dupa un studiu efectuat la 310 persoane alese aleator (167 femei si 143 barbati, cu varste intre 17-46 ani) s-a constatat:
– 127 (76%) femei aveau celulita, din care 112 (67%) aveau indice de masa corporala normal.
– 15 (9%) femei si 21 (14%) barbati aveau obezitate de diferite grade. Numai 12% din femei cu celulita aveau si obezitate.
– La nici un barbat nu s-a gasit celulita=> Celulita este specifica sexului feminin (si nu are corelatie cu obezitatea)

in literatura de specialitate se evidentiaza trei factori importanti care duc la formarea celulitei: hormonal, alimentar si circulator.

Factorul hormonal – Corelatia buna intre hipotalamus si tesutul adipos asigura greutatea corpului constanta. Un rol important il are dezechilibrul metabolic al hormonilor feminini (estrogen, prolactina), dezechilibrul carora duce la incetinirea metabolismului lipidic. Astfel se explica faptul ca cel mai des celulita apare la femei in momentul schimbari hormonale importante in organism, perioade ca: pubertate(creste cantitativ estrogenul), a doua jumatate a sarcinii (procese anabolice), menopauza (scaderea functiei hormonale a ovarelor).

O influenta importanta in formarea celulitei il are dezechilibrul continutului de adrenalina in sange, ce activeaza metabolismul lipidic prin actionarea beta-adrenoreceptorilor si de asemenea noradrenalina care actioneaza asupra alfa-adrenoreceptorilor care blocheaza lipoliza. Alfa si beta adrenoreceptori sunt distribuiti in egala masura in tesuturi. Dar la femei beta receptorii sunt foarte putini in regiunea „galife” dar multi in regiunea fetei si toracelui (explicatie pentru slabire rapida in aceste zone).

Factorul alimentar – Tesutul adipos are proprietatea de a-si mari volumul in comparatie cu alte tesuturi. Dietele neechilibrate sau aport caloric crescut provoaca hiperinsulinemie si creste producerea lipidelor. Cresterea celulelor adipoase duce la o microcirculatie deficitara, hipoxemie si edeme a tesuturilor.

Factorul circulator – dereglarea circulatiei limfatice si sanguine se observa la toate etapele de dezvoltare a celulitei. Staza limfatica si intoarcere venoasa deficitara in zona formarii celulitei duc la cresterea permeabilitatii capilarelor, microhemoragii (petesii) care duc la edeme a celulei subcutanate adipoase, dereglarea microcirculatiei, hipoxie, dezechilibrul metabolismului fibrelor de colagen si ingreunarea metabolismului lipidic.

Interesant este faptul ca sufixul „ita” se refera la o inflamatie (ex.: apendicita, prostatita, amigdalita… s.a.) dar in realitate nu are loc o inflamatie, din aceasta cauza termenul celulita a fost schimbat cu alte termene mai corespunzatoare ca: celulitis, liposcleroza, hidrolipo-distrofie localizata. Dar termenul „celulita” este prea uzual si putin probabil sa fie inlocuit de cele noi.

Cu privire la tratarea celulitei cu produse cosmetice mediatizate sub forma de geluri si creme care au rol mai mult de intretinere si mascare prin intiderea pielii, efectul fiind temporar, si nici cum nu o trateaza definitiv. O metoda de tratare si prevenire a celulitei este alimentatia corecta si echilibrata, si exercitiile fizice. Sedintele de masaj si fitnes la randul lor au un efect minim asupra celulitei, tehnici incorecte de masaj pot avea efect invers.
Obezitatea si celulita nu este acelas lucru si nu sunt legate una de alta. Celulita tine de schimbarile hormonale si prin dezechilibrul metabolismului apa-sare la femei. Obezitatea – cresterea masei tesutului adipos (prin dezechilibru dintre aportul nutritiv si consumul energetic).
Celulita nu tine cont de varsta, poate aparea si la fete de 15 ani sau poate aparea abia la o varsta inaintata.

Chirurgia estetica prin liposucciune (lipoaspiratie) contribuie la diminuarea tesutului adipos si dar nu trateaza celulita.

Cioarapii anticelulitici au rol profilactic si ajuta in stadiul incipient. Efectul lor scade cu agravarea celulitei. Ciorapii anticelulitici sunt de mai multe tipuri: cu rol de sustinere – au un efect profilactic si imbunatatesc circulatia venoasa; cu rol de intindere – fac sexul femini sa arate mai bine, dar purtarea lor frecventa are efect negativ asupra aparatului circulator si contribuie nu numai la dezvoltarea celulitei ci si la complicarea ei.