Despre proceduri care ne scapa de parul de prisos si de celulita sau care ne ajuta sa ne marim sanii

– Ce inseamna ingrijire corporala?- Ingrijirea corporala cuprinde trei capitole: ingrijirea pielii, stimularea muschilor si eliminarea celulitei. Atunci cind ne ocupam de piele ne referim la epilare si la imbunatatirea calitatii pielii, chiar si prin eliminarea unor defecte superficiale ale tegumentului. Ingrijirea muschilor presupune stimularea musculara, unde exista mai multe programe in functie de grupele de muschi. Dupa parerea mea, al treilea capitol, eliminarea celulitei, este cel mai important si cel mai vast. Celulita este foarte prezenta in zilele noastre, este la moda, cam 80 la suta dintre femei fiind afectate de aceasta. Foarte multe femei isi doresc sa inlature inestetica celulita si au aceasta posibilitate prin calitatea ingrijirii corporale.

 

– Va propun sa discutam mai intii despre epilarea definitiva, multe femei fiind interesate sa scape o data pentru totdeauna de firele de par atit de suparatoare. Stiu ca in saloanele dumneavoastra se aplica procedura epilarii prin electroliza, mult mai eficienta decit alte tehnici. 

– Epilarea definitiva este o procedura destul de cunoscuta la ora actuala in Romania sau mai bine spus destul de vehiculata, dar necunoscuta suficient din punct de vedere profesional. Epilarea definitiva prin electroliza se bazeaza pe cauterizarea radacinii firului de par cu ajutorul unui ac conectat la curent electric. Se patrunde cu acul pina la radacina firului de par, se apasa pe un butonas, se cauterizeaza radacina firului de par, dupa care se scoate acul si se extrage firul cu penseta. Dupa o anumita experienta, profesionistul isi da seama daca firul este cauterizat unde trebuie sau nu dupa cum il trage de acolo din radacina, dar pentru ca nu putem face o sectiune in piele sa ne ducem exact in foliculul pilos, atunci exista un procent de reusita, dupa prima trecere, care variaza intre 20 la suta si 40 la suta.

– Aceasta inseamna ca trebuie repetata operatiunea?

– Exact, deoarece parul nu creste tot la fel. Pe acelasi corp omenesc, daca ne uitam cu atentie, vom observa chiar si doua fire unul linga altul care cresc in directii diferite. Acul va ajunge pe linga firul de par, iar in momentul in care (acul intra maximum 6 milimetri in piele) s-a patruns acolo unde trebuie si s-a cauterizat, in acel loc firul de par nu mai creste niciodata. In interior se face o arsura (cauterizare), se intrerupe alimentarea radacinii firului de par, se face acea rana care se vindeca dinauntru catre exterior si se astupa porul (pielea lucreaza, iar firul de par nu mai apare niciodata). Procentul de reusita este intre 20 la suta si 40 la suta, pentru ca depinde extrem de mult de anumiti factori, cum ar fi echilibrul hormonal, faza de crestere a parului. Daca parul este virgin, deci nu a fost epilat niciodata, atunci procentul de reusita ajunge la 60 la suta. De asemenea, eficienta creste daca epilarea este facuta de o persoana cu experienta, care cunoaste foarte bine ceea ce face si simte la mina exact cum se procedeaza. Dar cu un par neepilat niciodata se intimpla sa vina 2-3 cliente pe an, acestea avind mustata neepilata niciodata. In schimb, in cazul picioarelor sau inghinal, nu s-a intimplat niciodata.

– Cind ar fi momentul cel mai bun pentru ca o femeie sa se epileze?

– Este foarte important si pentru epilarea traditionala cu ceara femeia sa se epileze la 2 zile dupa terminarea ciclului menstrual, caz in care hormonii masculini au activitate zero, apoi incep sa-si reia activitatea. Daca femeia s-a epilat exact la acest moment, parul va creste mai tirziu si mai greu. Astfel, din epilare in epilare se va ajunge la rezultate eficiente. Ea va putea sa aiba o piele curata, fara par mai multa vreme, de exemplu 3 saptamini fara si 1 saptamina cu par. Personal, garantez ca, daca femeia se epileaza inaintea ciclului, dupa aceasta perioada deja parul a iesit din piele si a inceput sa creasca. Foarte putine iau in seama, chiar cosmeticiene, daramite clientele mele, acest factor. Cind clientele mele respecta periodicitatea necesara epilarii, dupa 3 luni realizeaza rostul recomandarilor noastre si simt pe propria lor piele beneficiile. Femeile trebuie sa-si regleze aceasta epilare pentru ca totul are o ordine; si in viata, si in afaceri totul se deruleaza in functie de o anumita ordine. Atunci revin asupra rezultatelor epilarii definitive si spun ca eficienta sa variaza in functie de momentul la care se face. Eficienta este clara si verificata de noi de-a lungul timpului. Noi lucram de 9 ani in domeniul epilarii definitive prin electroliza. Sintem printre primii din tara, mai precis sintem salonul nr. 2 care a aplicat in Romania aceasta procedura. Primul a fost cabinetul medical al doctorului Popa de la Lasermed, ei incepind tot cu electroliza. Eu acolo am invatat de la doctorul Popa, iar dupa ce am invatat am inceput sa lucrez aici, in propriul meu cabinet. Comparativ cu laserul, eficienta este mai mare la epilarea prin electroliza, dar laserul este o procedura medicala.

– Pentru ca vorbeam de eficienta, as vrea sa ne spuneti ce se intimpla in cazul femeilor care au o pilozitate excesiva, chiar cu 2-3 fire de par ce cresc din acelasi loc.

– De obicei, din cele 2 sau 3 fire (exista multe cazuri cind au fost foarte activate radacinile prin metode neconventionale de epilare: ras, crema, si atunci radacina a fost extrem de stimulata), dupa o trecere de epilare definitiva, dispar 1-2 fire de par. Trebuie eliminate pe rind, deoarece este greu sa faci o cauterizare mare pentru trei radacini in acelasi loc. Devine o procedura foarte dureroasa si implica o afectiune locala mare. Cosmeticiana trebuie sa mearga pe toate la fel si de obicei dispar 1-2 fire de par dupa prima trecere, iar foliculul pilos trebuie sa-si reia forma normala, care nu exista cind sint trei fire intr-un loc. In final, firul care ramine va disparea si el.

– Vorbeati despre introducerea acelui ac la maximum 6 milimetri sub piele. Este o procedura dureroasa?

– Profesionistul introduce acul la 4 milimetri, maximum 6 milimetri in piele, fapt ce depinde de cum se simte la mina. Durerea nu se simte in momentul introducerii acului, pentru ca acul este atit de subtire incit se strecoara pe linga firul de par, sparge foarte putin pielea cind porul este foarte inchis (femeilor, in general, nu li se intimpla asa ceva, deoarece se epileaza inainte cu ceara, ceea ce deschide porii prin asa-numita gimnastica negativa), si atunci nici macar nu se simte. Dureroasa este cauterizarea ce se simte ca si o intepatura sub piele. In momentul in care se scoate acul nu trebuie sa iasa singe, iar daca se intimpla inseamna ca acul nu a fost introdus unde trebuie. Cind se scoate acul nu se vede decit o iritatie sau o roseata in locul respectiv. Pielea nu se distruge. Comparativ cu ceara traditionala este un pic mai dureros, dar depinde si de zona care se epileaza. Sint zone dureroase (inghinal), zone foarte dureroase (buza superioara, portiunea de sub nas). De aceea nu as recomanda decit celor care au o pregatire profesionala temeinica, obtinuta dupa ani de experienta si munca minutioasa, sa efectueze aceasta procedura in zonele sensibile.

– La ce virsta ar fi recomandata epilarea definitiva?

– Aici as dori sa precizez ca vin la noi multe fete tinere care au fost influentate de niste reclame care spun ca iti dispare definitiv parul de pe fata daca iti pui crema respectiva. Astfel, dintr-un exces de zel, fete de 15 ani si-au cumparat diverse produse epilatoare si au venit disperate cu fata plina de par. O femeie la 40 de ani poate are un dezechilibru hormonal si o alta pregatire sufleteasca sa suporte asa ceva. Totusi, persoanele care prezinta pilozitate exagerata, ce poate deveni patologica la un moment dat, sint marcate psihic. La tinere insa este cumplit de suportat. Deci epilarea definitiva se poate face la orice virsta, daca este necesar.

– Avind in vedere ca pe corpul omenesc este o suprafata destul de mare de epilat, picioarele, de exemplu, cum se procedeaza atunci cind intr-o singura sedinta nu se poate finaliza toata aceasta munca minutioasa?

– Procedura se efectueaza in etape. O mustata se poate epila intr-o sedinta, dar pe picioare sau pe brate se poate lucra ani de-a rindul. Sint femei care au epilat corect o viata, parul s-a rarit, nu mai au fire de par in fiecare por, deci pilozitatea este scazuta si se poate lucra intr-o sedinta de 1-2 ore chiar si un picior. In general, acestea sint cazurile de care ne apucam, fiindca noi putem lucra orice, dar este de datoria noastra sa-i spunem unui client care are o pilozitate normala sau foarte mare sa incerce sa ia fiole inhibatoare in mod corect pentru reducerea pilozitatii in epilatul traditional.

– Daca dupa prima sedinta de epilat definitiv se executa un epilat traditional cu ceara este vreo problema?

– Nu este chiar indicat, dar nu este o problema. Daca ne referim la picioare, atunci lucram pe zone. Intr-o sedinta epilam prin electroliza zona respectiva si restul cu ceara, pentru ca nu putem lasa clienta sa ramina cu par. In general, portiunea respectiva, mustata de exemplu, se epileaza toata, dupa care astept sa creasca ceea ce nu a fost eficient. Cantitatea aceasta de par cu siguranta va creste mai tirziu si parul va fi mult mai firav decit daca este epilat cu ceara. Chiar daca nu am cauterizat radacina exact si am facut operatiunea undeva alaturi, s-a produs oricum un efect si asupra radacinii respective. Deci parul va creste mai firav si mai subtire decit normal pentru ca l-am stresat intr-un fel. Pentru mustata se face numai epilare definitiva la fiecare sedinta.

– Va propun sa trecem la stimularea musculara, al doilea capitol al ingrijirii corporale. Ce se poate realiza prin aceasta metoda?

– Stimularea de muschi prin impulsuri electrice este capitolul mare, unde se pot face: subtierea taliei, micsorarea feselor, subtierea coapselor, subtierea gleznelor, plus drenaj limfatic, pentru ca se lucreaza pe retentia de apa, stimularea muschilor spatelui pentru reducerea stratului adipos depus pe muschi (se stie ca sutienul arata urit cind stratul adipos de pe spate este mare), marire si intarire de sini, intretinerea sinilor, lifting facial nechirurgical. La procedura chirurgicala efectul se vede imediat inainte si dupa, in fotografii. La stimularea musculara faciala ar trebui facute fotografiile inainte si dupa o sesiune de 10 sedinte.

– Da, dar nu toata lumea prefera metoda chirurgicala, temindu-se de aceasta tehnica invaziva.

– Exact si putem adauga si faptul ca metoda chirurgicala este si mai costisitoare. Noi facem liftingul facial mai intii intr-o sesiune de 10 sedinte, timp in care muschii fetei se stimuleaza astfel incit apare un efect vizibil, iar apoi este necesara cite o sedinta de intretinere periodic. Liftingul facial se poate face la 35-40 de ani, cind muschii fetei sint cazuti, dar se face si in paralel cu dieta, deoarece calitatea pielii depinde de aceasta.

– Multe femei sint interesate de infrumusetarea sinilor. Cum le ajuta stimularea musculara?

– In cazul sinilor, efectul se simte desi acestia nu se maresc, sa zicem, cu un numar, dar prin impulsurile electrice se cumuleaza niste grasimi din corp in zona sinilor. Clienta trebuie sa manince unt, smintina cu 2 ore inainte de sedinta si i se monteaza electrozi pe tot corpul astfel incit se induce trimiterea acestor grasimi in zona sinilor. Se sesizeaza o anumita marire, dar fermitatea conferita de aceasta procedura este vizibila chiar si peste bluza. Sinii care cad in momentul cind femeia sta pe spate se vor intari dupa maximum 4-5 sedinte. Stimularea sinilor trebuie insotita de aplicarea unor produse de fermitate.

– Presupun ca este o metoda de marire si intarire a sinilor mai putin costisitoare comparativ cu chirurgia plastica.

– Pentru cine isi doreste asa ceva, dat fiind ca se poate plati un abonament prin care se obtine o reducere de 10 la suta, este o metoda putin costisitoare de marire si intarire a sinilor. Chiar si o femeie care are salariul de circa 4 milioane, daca isi doreste cu adevarat, poate sa faca lucrul acesta. In schimb, un implant de silicon nu oricine si-l poate permite. Nu este o procedura extrem de ieftina, dar totusi si-o poate permite multa lume. Electrozii costa foarte mult, pentru ca sint de unica folosinta. Pentru corp se poate face stimulare musculara mult mai ieftin, pentru ca se utilizeaza electrozi de folosinta indelungata, dar pentru sini electrozii se schimba la fiecare sedinta. Recomand clientelor sa se orienteze spre prevenire pentru ca interventiile radicale sa se faca cit mai tirziu, nu atunci cind exista si alte solutii neinvazive. Operatia necesita ingrijire de luni de zile in 90 la suta din cazuri. Asta inseamna scoaterea din activitate, deranj psihic foarte mare, schimbare totala brusca, la care psihicul omului reactioneaza violent, chiar daca este o schimbare in bine sau in rau. Binele ca si raul sint factori de stres. O veste foarte buna inseamna emotie foarte puternica, ceea ce inseamna un stres.

– Asa este, tuturor ni s-a intimplat sa plingem de bucurie.

– Tocmai pentru a evita schimbarile bruste provocatoare de stres este bine sa prevenim imbatrinirea corpului, iar daca este absolut necesar poti face o operatie estetica la 50 de ani. Daca faci o operatie la 35 de ani, pina la 50 de ani traiesti o perioada plina de stres pentru ca s-ar putea sa fie nevoie sa repeti operatia. Procedeele noastre daca vorbim despre ingrijirea fetei sint de tratament, daca vorbim de ingrijirea corpului sint mai degraba de prevenire si de mentinere a conditiei fizice intr-o forma cit mai buna.

– Asa cum afirmati la inceputul interviului, foarte multe femei sufera din cauza ca au pielea precum coaja de portocala. Ce sfaturi le puteti da pentru a scapa de un astfel de cosmar pentru unele dintre ele?

– La ora actuala, in lumea noastra a frumusetii este o preocupare extrem de mare pentru corp. De multi ani, apogeul in Europa Occidentala fiind in urma cu 5-7 ani, ingrijirea corporala inseamna si alimentatia. Inainte se punea accentul mai mult pe schimbarea liniei la par, pe machiaj, dar acum femeile sint tot mai atente la silueta lor. Aparitia celulitei depinde foarte mult de modul nostru de viata, de stres, de ceea ce mincam sau bem, precum si de factori biologici. Noi am introdus pentru prima data in Romania tratamentele anticelulitice in 1996 si toate clientele au fost interesate, dar putine si-au facut. Ei bine, astazi se observa ca tot mai multe cliente vor sa scape de celulita, iar piata romaneasca in acest domeniu a evoluat foarte mult.

– Merge in paralel cu cea occidentala?

– Aproape, pentru ca noi observam acest lucru la evolutia in saloanele noastre a serviciilor si produselor anticelulitice pe care le oferim. Clientele au inceput sa capete incredere in tratamente si asta depinde si de cine le face, iar preocuparea pentru corp a crescut enorm. Acum sint foarte la moda tratamentele anticelulitice. In saloanele de infrumusetare 80 la suta sint tratamente anticelulitice si 20 la suta tratamente faciale si epilat. Tratamentele corporale trebuie sa se efectueze in sesiuni de 10 sedinte, iar apoi cite o sedinta de intretinere periodic. Insa in mod obligatoriu acestea trebuie sa fie insotite de o dieta corespunzatoare. Noi recomandam clientelor sa renunte la alimentele care ingrasa, acum pe timpul verii sa consume din belsug fructe si legume de sezon proaspete, sa se hidrateze corespunzator, dar incercam sa le spunem astfel incit sa nu simta acest lucru ca pe o povara sau obligatie, iar atunci cind personal observa ca este spre binele lor realizeaza singure ce trebuie sa faca sau sa nu faca.

– In ce consta un tratament anticelulitic?

– Tratamentele anticelulitice constau in impachetari cu parargil – un amestec de argila cu parafina pura – care actioneaza atit pentru inlaturarea celulitei si a retentiei de apa, cit si pentru hranirea pielii, cicatrizarea micilor imperfectiuni ale pielii, relaxeaza si detoxifica organismul. Chiar am avut cliente care mi-au spus ca de fiecare data vara aveau pe o anumita zona a corpului o eczema ce le crea probleme. O data cu aplicarea tratamentului anticelulitic au scapat si de aceasta. Inainte de aplicarea parargilului se face un peeling corporal pentru exfolierea pielii si pentru descoperirea porilor, dupa care se aplica un fluid corporal modelator care faciliteaza eliminarea lichidelor din tesuturi, activeaza efectul de scadere a grasimii, reducind celulita. Cind pielea este astfel pregatita sa absoarba substantele tratamentului parargil, acesta se aplica la cald pe zonele afectate de celulita si nu numai, se izoleaza cu folie si se lasa sa actioneze timp de 30-60 de minute, clienta fiind acoperita de o patura electrica. Dupa tratamentul parargil se face un masaj cu o crema anticelulitica reducatoare, care are o actiune termica, dezvoltind temperatura la nivelul pielii. Acest lucru duce la reducerea stratului de grasime concomitent cu reducerea retentiei de apa. La final se aplica o crema hidratanta care confera fermitate pielii. Dupa citeva sedinte efectul este vizibil si se realizeaza o scadere in dimensiuni a zonelor tratate.

– Am remarcat ca argila este un produs foarte utilizat in tratamentele cosmetice. De ce?

– Terapia cu argila este o practica straveche utilizata in medicina, dar si pentru infrumusetare. Argila are efecte miraculoase, actionind pe plan intern (selecteaza si neutralizeaza toxinele, regleaza activitatea glandelor endocrine, are actiune bactericida, stimuleaza enzimele digestive etc.) si pe plan extern (activeaza circulatia sangvina si cea limfatica, cicatrizeaza, intensifica schimburile metabolice, imbogateste tesuturile cu substante nutritive etc.). Iata ca exista si unele efecte secundare benefice pentru sanatate obtinute prin tratamentul anticelulitic cu parargil, nu numai eliminarea celulitei.

– Care sint efectele tratamentului anticelulitic?

– Reduce celulita, indiferent care sint cauzele formarii ei, inlatura retentia de lichide, aplatizeaza abdomenul si remodeleaza silueta, regularizeaza permeabilitatea capilara, favorizind astfel eliminarea masiva a toxinelor, contribuie la stoparea formarii grasimii, activeaza circulatia periferica, echilibreaza secretia seboreica, calmeaza durerile musculare si ligamentare, hraneste pielea si ajuta la intinerirea si mentinerea ei in cea mai buna forma.

 

A consemnat Steluta Indrei